Ασφάλεια και υγιεινή των τροφίμων

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να διασφαλίσει ότι τα προϊόντα που παράγονται ή διακινούνται στα κράτη-μέλη της είναι υγιεινά και ασφαλή για τους καταναλωτές, λαμβάνει μέτρα υποχρεωτικής εφαρμογής για τις επιχειρήσεις τροφίμων και θεσπίζει διαδικασίες για τις αρχές ελέγχου κάθε κράτους μέλους.

Η ασφάλεια των τροφίμων στηρίζεται σε 2 άξονες:

  1. Στις μελέτες HACCP (Hazard Analysis Critical Control Point-Ανάλυση Κινδύνων-Κρίσιμα Σημεία Ελέγχου)
  2. Στους Οδηγούς Ορθής Υγιεινής Πρακτικής.

HACCP

Το HACCP είναι μέθοδος που οδηγεί σ’ ένα σύστημα διασφάλισης της παραγωγής υγιεινών προϊόντων, μέσω του εντοπισμού και της εξάλειψης ενδεχόμενων κινδύνων, οι οποίοι είναι δυνατόν να προέρχονται από πρώτες ή βοηθητικές ύλες, τις διαδικασίες, τα διάφορα στάδια κατεργασίας κατά την παρασκευή, αποθήκευση ή χρήση των τροφίμων. Η εφαρμογή του είναι υποχρεωτική.

Οδηγοί ορθής υγιεινής πρακτικής

Οι οδηγοί ορθής υγιεινής πρακτικής είναι εγχειρίδια στα οποία περιγράφονται οι κίνδυνοι που απειλούν τα τρόφιμα καθώς και οι κανόνες που πρέπει να εφαρμόζουν οι τυποποιητικές επιχειρήσεις ελαιολάδου, για να διασφαλίσουν την υγιεινή των προϊόντων τους.

ISO

Στον διεθνή φορέα δημιουργίας προτύπων ποιότητας (International Organization for Standardization-ISO) συμμετέχουν πολλοί Εθνικοί Οργανισμοί Τυποποίησης από αντίστοιχες χώρες (Ελλάδα:ΕΛΟΤ).

Αρμοδιότητες του ISO είναι η προώθηση και ανάπτυξη της τυποποίησης και των συναφών δραστηριοτήτων σε όλους σχεδόν τους τομείς.

Τα οφέλη μιας επιχείρησης που πιστοποιείται κατά ISO είναι:

-Βελτίωση της ποιότητας

-Έγκαιρη διάγνωση σφαλμάτων ποιότητας, με αποτέλεσμα τη μείωση των ελαττωματικών προϊόντων

-Αύξηση της παραγωγικότητας

-Διαβατήριο για την εσωτερική και διεθνή αγορά.